Wake-up call: Zicht op duurzaamheidsrisico

Wereldwijd staan bedrijven meer en meer onder invloed van klimaatrechtszaken. Nederland loopt zelf voorop in deze ontwikkelingen met een groeiende druk op organisaties om verandering af te dwingen. Het agenderen van dit onderwerp is essentieel en er is behoefte aan actie van bedrijven en investeerders. Gerrit Bruggeman en Thom Wetzer delen hun inzichten over de rol van juridisch risico en duurzaamheid.

De toenemende aandacht voor klimaatrechtszaken maken meer en meer duidelijk dat er juridische risico’s kleven aan de omgang met duurzaamheidsbeleid. Thom Wetzer, Associate Professor in Law and Finance aan de Universiteit van Oxford en directeur van het Oxford Sustainable Law Program, en Gerrit Bruggeman, boardroom advisor met een rijke achtergrond in strategie, leiderschap en duurzaamheid, deelden hun inzichten over deze kwesties.

Juridische dwang

Het juridische perspectief wordt vaak over het hoofd gezien in de discussie rond klimaatrisico’s, stelt Wetzer. Terwijl bedrijven en investeerders zich focussen op fysieke en transitierisico’s, blijft het potentieel van klimaatrechtszaken en de juridische implicaties onderbelicht. Hij illustreerde dit met voorbeelden zoals de Urgenda-zaak tegen de Nederlandse staat en de rechtszaak tegen Shell, die beide hebben geleid tot significante beleidswijzigingen. Deze zaken tonen aan dat juridische actie een krachtig middel kan zijn om klimaatdoelstellingen af te dwingen.

Ook de betrokkenheid van financiële instellingen bij klimaatverandering, zoals financiering van projecten met hoge emissies, is risicovol. De recente rechtszaak tegen ING werd genoemd als een voorbeeld van hoe financiële instellingen onder juridische druk worden gezet om hun financieringsbeleid te heroverwegen. Dit benadrukt de noodzaak voor banken en andere financiële entiteiten om hun rol in de klimaatcrisis te herzien en aan te passen.

De rol van de commissaris

Gerrit Bruggeman adviseert commissarissen om proactief te zijn in de transitie naar duurzaamheid en om bedrijven te sturen in de richting van duurzame praktijken. Dit vereist een brede blik op de omgeving en de maatschappelijke impact van bedrijfsactiviteiten. Dit is niet alleen maar nadelig. Er liggen ook kansen voor bedrijven om hun reputatie te verbeteren door voorop te lopen in duurzaamheid, wat aantoont dat duurzame actie niet alleen een morele, maar ook een economische keuze is.

De toename van klimaatrechtszaken wereldwijd kan voor bedrijven grote economische en financiële consequenties. Deze trend zal naar verwachting doorzetten, gedreven door de groeiende maatschappelijke en economische impact van klimaatverandering, de toenemende professionalisering en financiering van klimaatrechtszaken, en het sterker wordende wetenschappelijke bewijs dat de link tussen emissies en klimaatimpact onderbouwt.

Er is een noodzaak voor bedrijven, financiële instellingen, en commissarissen om klimaatrisico’s, inclusief juridische risico’s, serieus te nemen en proactieve maatregelen te nemen om bij te dragen aan de transitie naar een duurzamere economie. Dit vereist een diepgaand begrip van de complexe relaties tussen recht, economie en duurzaamheid, en een bereidheid om traditionele benaderingen te herzien in het licht van de klimaatcrisis.

Voor meer informatie over ons wekelijks actualiteitenprogramma GoedeMorgenCommissaris zie hier.