Het is een somber maar cruciaal onderwerp: geopolitiek risico en de implicaties ervan voor bedrijven. In GoedemorgenCommissaris zijn we op zoek gegaan naar inzichten en strategieën om te kunnen navigeren door onrustige tijden. Welke gevolgen hebben verschuivend handelsbeleid, geopolitieke spanningen en economische onzekerheid voor de continuïteit van organisaties? En hoe gaan raden van bestuur en raden van commissarissen daarmee om? Wat zijn relevante geopolitieke stressscenario’s en hoe integreer je die in de besluitvorming?
Pim Poppe, managing partner Probability & Partners en docent aan de VU in Amsterdam, voorheen verantwoordelijk voor Group Risk Management bij SNS Reaal en Robeco, deelt zijn kennis over en biedt handvatten voor actueel risicomanagement. Ewoud Goudswaard, meervoudig (voormalig) commissaris bij o.a. Eneco en Nationaal Groeifonds, bestuurslid Pensioenfonds SNS Reaal en voormalig CEO ASN Bank brengt daarbij zijn ervaring en inzichten vanuit commissaris-perspectief in.
Geopolitiek risicomanagement
Organisaties ervaren meer en meer de noodzaak om in te spelen op geopolitiek risico. De huidige wereldwijde onrust creëert een open moment, waarin de toekomst onzeker is. Door een gedegen aanpak van risicomanagement kunnen organisaties zich voorbereiden op verschillende scenario’s. Om de impact van geopolitieke ontwikkelingen op hun bedrijfsvoering daadwerkelijk te doorgronden zijn scenario-analyses en het betrekken van interne en externe experts cruciaal.
In deze scenario-analyses wordt niet alleen gekekennaar de risico’s, maar ook naar de kansen die zich kunnen voordoen. Door verschillende scenario’s te verkennen, kunnen organisaties beter voorbereid zijn op toekomstige ontwikkelingen. Het is essentieel dat deze analyses niet alleen door de risicomanagementafdeling worden uitgevoerd, maar dat ze binnen de hele organisatie worden besproken.
Van het MKB tot de globale economie
Met name het MKB zou in deze context van complexe risico’s pragmatisch te werk moeten gaan. Dit kan door samen te werken met brancheorganisaties en door te focussen op de risico’s die relevant zijn voor het betreffende specifieke bedrijfsmodel. Het delen van kennis en ervaringen binnen de sector kan hen helpen om effectievere risicomanagementstrategieën te ontwikkelen.
Uiteraard hebben de geopolitieke risico’s een bredere impact op de economie. Veranderingen in handelsroutes, tarieven en andere economische factoren kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor bedrijven en de werkgelegenheid. Organisaties die zich hiervan bewust zijn, kunnen hun strategieën er op afstemmen. Dit omvat ook het omgaan met mogelijke sancties en de noodzaak om operationele weerbaarheid te waarborgen.
Cybersecurity
Ook in dit speelveld is cybersecurity een belangrijk aspect van risicomanagement. De toenemende dreigingen op het gebied van cyberaanvallen vragen om een sterke focus op beveiliging en naleving van regelgeving. Organisaties moeten ervoor zorgen dat ze goed voorbereid zijn op mogelijke aanvallen en dat ze de juiste maatregelen nemen om hun systemen te beschermen.
Integrale aanpak
Geopolitieke risico’s moeten als een integraal onderdeel van risicomanagement beschouwd. worden Het is belangrijk om niet alleen reactief te zijn, maar ook proactief te anticiperen op mogelijke veranderingen. Samenwerking binnen sectoren en het delen van kennis vergroot de weerbaarheid van organisaties. Door goed voorbereid te zijn en scenario’s te verkennen, kunnen organisaties sneller inspelen op veranderingen en hun strategieën aanpassen aan de dynamische wereld om hen heen.
Voor meer informatie over ons wekelijks actualiteitenprogramma GoedeMorgenCommissaris zie hier.