Op welke manier is de commissaris belast met fiscale vraagstukken binnen zijn of haar organisatie? In GoedeMorgenCommissaris spraken we Arnnaud Booij. Hij geeft zijn visie op de rol, de verantwoordelijkheid en het kennisniveau van toezichthouders op het vlak van belastingen.
Het is een open deur: commissarissen zouden op de hoogte moeten zijn van fiscale wet- en regelgeving die invloed kan hebben op hun organisatie en stakeholders. Wat Arnaud Booij betreft zijn er vier belangrijke aandachtspunten die cruciaal zijn voor het goed functioneren van de organisatie en het waarborgen van compliance:
- nieuwe wet- en regelgeving,
- wijzigingen in de structuur of financiering van de onderneming,
- fiscale gevolgen van voorgenomen reorganisaties of transacties,
- en de impact van eventuele problemen binnen de onderneming.
Arnoud Booij is docent fiscaal ondernemingsrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden en werkzaam als advocaat en mediator bij Booij Legal & Tax. Binnen zijn relaties ziet hij dat grote ondernemingen vaak goed georganiseerd zijn, maar dat kleinere ondernemingen hier soms moeite mee hebben. Hier ligt een rol voor belastingadviseurs en de noodzaak om fiscale structuren goed te documenteren en te verantwoorden. Dit geldt zeker in het licht van de anti-misbruikregelgeving die steeds strenger wordt. Dit betekent dat ook commissarissen alert moeten zijn op de keuzes die gemaakt worden op het gebied van belastingstructuren en -planning.
Fiscale governance
De noodzaak voor een solide fiscale governance binnen de organisatie wordt extra benadrukt door de uitdagingen met betrekking tot goede communicatie met de Belastingdienst. De fiscus kampt – zoals zovelen – met afname van personeel, wat het steeds moeilijker maakt voor ondernemingen om vooraf overleg te hebben over complexe fiscale zaken. Commissarissen kunnen hierin helpen door te controleren of er een goed systeem is voor belastingnaleving.
Commissarissen zouden volgens Booij betrokken moeten zijn bij de fiscale strategie van hun organisatie. Ze dienen hun bestuurders relevante vragen te stellen, aandacht te schenken aan de noodzaak voor transparantie in fiscale zaken en verantwoordelijkheid te nemen voor een goede fiscale governance. De discussie over fiscale onderwerpen is essentieel voor het succes en de duurzaamheid van ondernemingen, vooral in een tijd waarin regelgeving en maatschappelijke verwachtingen voortdurend veranderen.
Familiebedrijven
Een speciaal segment wordt gevormd door familiebedrijven. Hier kan de impact van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) groot zijn. Booij stelt dat de BOR nog steeds gunstig is, maar dat er wijzigingen zijn doorgevoerd die commissarissen moeten kennen. Hij adviseert om goed te kijken naar de waardering van de onderneming en de gevolgen van deze regeling voor de aandeelhouders en de onderneming zelf. Dit kan namelijk een grote impact hebben op de continuïteit en de governance van de organisatie.
Voor meer informatie over ons wekelijks actualiteitenprogramma GoedeMorgenCommissaris zie hier.